YENİ DOĞAN BEBEĞİNİZ İÇİN, DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 9 BAKIM ÖNERİSİ

yeni-dogan-bebk-bakimi-dermolist-232

 

 

Anne bebe olarak bebeğinizle hastaneden döndünüz evde ki ilk gününüz tabi ki hayatınızın en önemli anlarından birisi olacak.  Çiçeği burnunda anne baba olarak evinizi bebeğinize tanıtın. Odasından, mutfağa, salona kadar tüm evi tanıtmak bebeğiniz ve sizin için yaşanılan mükemmel bir deneyim olacak. İlk günden itibaren uyku, emzirme, göbek bakımı, dışkılama, hassas cildinin bakımı, oda düzeni, uyku düzeni gibi birçok şeyi bebeğinizle birlikte ilk defa deneyimlemek çok heyecan verici bir duygu. Bu süreçte nelere dikkat etmeli ve nasıl hareket etmeliyiz?

1- Dışkılama ve İdrar Sıklığı: Bebeğinizin ilk günlerinde dışkılama sayısı fazla olacaktır.(Ortalama günde 6-8 kez) Anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkısı cıvık olur.  Mama ile beslenen bebeklerinki ise daha kıvamlı ve sıklığı daha azdır. Hatta bu bebeklerde kabızlık bile görülebilir.  Bebeğin günde 6-8 kez idrar yapması gerekir. Bu durum beslenmenin yeterli olduğunu gösterir . 1-2 ay sonra bebek -3 güde birde dışkılayabilir bu da gayet normaldir panik olmayın.

 

2- Alt Bezini Değiştirme: Bebeğinizin altını sık sık değiştirin.  Beslenme öncesi bezi kirli ise bebek huzursuz olur bu yüzden değiştirmelisiniz. Beslenme sonrası da bağırsak hareketleri artacaktır bu nedenle beslenme sonrası da kontrol edip bebeğinizin bezini değiştirmelisiniz. İlk günlerde bebeğinizin altını ılıtılmış su ve pamukla silin. Çok kirli ise yıkayabilirsiniz bu onu rahatlatacaktır. Hazır silme bezleri dışarda ve yolculuklarınızda çok işinize yarayacaktır. Bebeklerin cildi çok hassas olduğundan ıslak ve kirli bez uzun süre bebeğinizin altında kalırsa bebeğinizde pişiğe neden olacaktır.  Bu durumda bebeğinizin cildine uygun pişik kremleri kullanmanızda fayda var. Kız bebeklerinin altını temizlerken en önemli yöntem önden arkaya doğru temizlemektir. Bebeğinizin sağlığı için şarttır.

 

3- Göbek Bakımı ve Bebek Banyosu: Bebeğinizin göbeği ve çevresinin temiz olması çok önemli. Göbek bağı kullanmayın. Artık birçok çocuk doktoru bebeklere göbek bakımını önermiyor. Şayet sizin doktorunuz öneriyorsa günde 2-3 kez göbeğin kordonunu dibinden alkollü pamuk ile silmeyi ihtimalin. Bebeğinizin göbeğini bezin dışında bırakmaya dikkat edin. Bebeğinizin göbeği 7-14 gün içinde düşecektir ve sonrasında göbek yerinde hafif bir pembemsi renk olması çok normaldir. Göbeğin düştüğü gün değil ertesi gün yıkayabilirsiniz. Göbek bağı varken yıkamak istiyorsanız mutlaka akan su altında yıkamalı ve göbek bağının olduğu alanı tamamen kurutmalısınız. Göbek düştükten sonra dilerseniz bebeğinizi her gün yıkayabilirsiniz. Suyun ısısı çok önemli kolunuzun iç kısmını suya sokarak ayarlayabilirsiniz. Sabun bebek cildini tahriş edeceğinden bebeklere özel şampuan ile bebeğinizi yıkadıktan sonra çok iyi durulamalısınız.

 

4- Cilt Bakımı: Bebeklerin cildinin çok hassas olduğunu söylemiştik. Bu nedenle bebeğinize kullanacağınız bebek losyonu yeni doğan bebeğe uygun olmalıdır.  Banyo sırasında bebeğinize masaj yaparken bebek losyonu ve bebek yağı kullanarak onların rahatlamalarına yardımcı olmuş olursunuz.

 

5- Bebeğinizin Oda Isısı: Sizin rahat ettiğiniz oda ısısı bebeğiniz içinde ideal oda ısısıdır. Gününde doğan bebekler için oda ısısı 21 derecedir. Şayet klima kullanıyorsanız bebeğinizin üzerine üflemeyecek şekilde çalıştırmalısınız. Unutmayın ki bebekler pencere ve kapı aralama ile çok soğuk olmayan bir ortamda asla hemen üşümez yada üşüse de hemen hasta olmaz. Aşırı sıcak oda bebeklerde beslenmeye karşı isteksizlik ve uyku haline neden olacaktır. Bebeğinizin şayet elleri ve burnu soğuksa ortamın ısısı düşük demektir.  Önce bebeğinizin vücut ısısını kontrol edin sonra üzerine battaniye örterek ısıtabilirsiniz.

 

6- Yatma Pozisyonu: Bebeğinizi sırt üstü yatırıp başını yan çevirin. Ya da yanda yatırabilirsiniz.  Son yıllarda en güvenli yatma şekli bebeğin sırt üstü yatmasıdır denilmektedir. Bebek uyanıkken yüzükoyun yatırarak kollarının kuvvetlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinize yastık ve kuş tüyü yorgan kullanmayın. Yorganını sadece göğüs hizasına kadar örtün. Yatağında yumuşak oyuncaklar bırakmayın. Bu önlemler nedensiz beşik ölümlerini (SIDS) önlemek amacıyla dünyada ki tüm bebekler için tavsiye edilmektedir.

 

7- Emzirme Düzeni: İlk haftalarda bebeğin emzirme rutini yoktur bebek her istediğinde emzirilmelidir. Her iki göğüsten eşit sürelerde emzirmek doğru olandır, fakat bu her zaman gerçekleşmeyebilir. İlk 10-12 gün anne sütünün olgunlaşma süreci olduğu için sık sık emzirmek ve saat takibi yapmamak gerekir. 10. Günden sonra anne sütü olgunlaşır ilk 5 dk. Sulu kısmını alan bebek 10-15 dakikada yağlı kısma ulaşacaktır.  Asıl bu süt bebeği doygunluk hissine ulaştırır. 1 göğsü emmek artık yeterli olacaktır. Günde 10-12 kez emmesi normaldir. Bebeğiniz anne sütü ile beslendiğinden su vermek gerekmez. İlk 6 aydan sonra meyve püresi ve muhallebi tarzı ürünler doktorunun da onayı ile verilebilir.

 

8- Tırnak Bakımı: Bebeğinizin tırnağını sadece ona özel bebek tırnak makası ile kesip sivri köşelerinide yine ona özel tırnak törpüsü ile yumuşatın. Çünkü bebekler uzayan tırnakları ile yüzünü, gözünü çizerler. Bebeğiniz için seçeceğiniz bebek tırnak makası ucu yuvarlak yada çıtçıtlı makas olmalıdır.

 

9- Hapşırık ve Hıçkırıklar: Hapşırık genize kaçan damlacıkları temizlemek üzere oluşan bir reaksiyondur. Hıçkırık ise diyaframın uyarılması neticesinde oluşan bir reflekstir. Hıçkıran bebeği çok kısa süre emzirirseniz  hıçkırma refleksi yavaş yavaş kaybolacaktır.

 

Etiketler: #yenidogan, #bebekbakimi, #annebebek, #bebeksagligi
Mart 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı